18 Ekim 2008

HAYAL YAZI

Dünyamda en nefret ettiğim meslek grubu bankacılar, sigortacılar v.s. Bence en korkulası meslek çalışanları ise reklamcılar. Bu dünyayı reklamcılar döndürüyor. Siyasetten spora, sanattan modaya, hatta bilime bile reklamcılar yön veriyor, onlar bize bir şeyi güzel gösteriyorlar, bizde onun peşinden koşuyoruz.
Son zamanda da tv de gördüğüm bir reklam bana o nefret ettiğim meslek grubunun bir ürününü güzel göstermeye çalışıyor. Hangi bankanın reklamı olduğunu inanın hala bilmiyorum ama o reklamı yapan reklamcının sorduğu soruyu duyduğum an kal geliyor.
Hayallerimden ne zaman vazgeçtim? Ne zaman vazgeçtin Taylan Dündar? Hayallerin neydi? Hatırlıyor musun?
Hayallerimi gerçekleştirmek için o kredi kartını almam gerektiğini söyleyen o reklamcı siktirsin gitsin de, sorduğu sorunun cevabında tıkandığım içinde buyursun soframa konuk olsun.
İbrahim Tatlıses’ten şans eseri ‘hayallerde gerçekler kadar güzeldir’ cümlesini duyduğumun üzerinden kaç sene geçti bilmiyorum ama gerçekler bazen hayal kurmaya bile vakit bırakmıyor. Zaman hayallere son veriyor, doğru. Zaman, mekan… Hayatının devamı için aldığın kararlar hayallerin içinde kararlar demek. Aldığın her ciddi karar bir hayalinin sonu demek beklide. Evet! İşte Ajanın kararsız kafası bu olsa gerek. Belki budur önümde duran iki şıkta bile saatlerce kararsız kalmam, düşünmem. Her seçmediğim seçenek belki de bir hayalimi silmem demek.
O klişe laf var ya, hayat bir oyun, hepimizde birer oyuncuyuz… O kadar doğru ki aslında. Bu oyundan zevk almak gerek. Bunun bir oyun olduğunu anlamak ve kaderin (ben kader diyorum, siz şans diyin, tesadüf diyin, hangisini seviyorsanız onu diyin) tadına varmak o kadar güzel ki. Her tebessüm sanki bir artı puanmış gibi geliyor bu oyunda. Oyunun tadına o an varıyorum.
Sahi ey reklamcı! Neydi ki benim hayalim. Rock yıldızı olmak mı, yoksa elimde tenis raketi aynanın karşısında kendini rock yıldızı olarak görmek mi? Demek istediğim şu. Rock yıldızı olsaydım mutlu mu olacaktım hayalim gerçekleşti diye? Yoksa aynı aynanın karşınsıda yüzümün yansımasına tükürüp ağlayacak mıydım? Hayalinin gerçekleşmesi hayalin anlamını o an orda bitirir. Kerem Aslı ya kavuştu, Ferhat ta Şirine. Peki sonra ne oldu yahu? Biri de bana onu anlatsın.

Koşu Kanunu

Afrika'da her sabah bir ceylan uyanır. O ceylan, en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa ölecektir. Afrika'da ...